У WhatsApp натякнули, що конкуруючий месенджер Telegram може читати листування користувачів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У WhatsApp натякнули, що конкуруючий месенджер Telegram може читати листування користувачів

Microsiervos / Flickr

У компанії WhatsApp натякнули, що їхній конкурент Telegram може читати повідомлення своїх користувачів. Власники популярного додатку заявили, що інші шифровані месенджери можуть не гарантувати безпеку спілкування, і закликали прийняти нові умови використання. У січні цього року зміни політики WhatsApp призвели до відтоку частини користувачів на інші платформи, оскільки цю новину сприйняли як загрозу конфіденційності.

У блозі компанії повідомляється, що особисті повідомлення в її додатку «буде завжди захищено наскрізним шифруванням», тож «WhatsApp не зможе прочитати чи прослухати їх».

Як пише Business Insider, власники месенджера відтермінували кінцевий строк, у який необхідно погодитися з новою політикою конфіденційності, і тепер додаток демонструє банер у верхній частині екрану, що пропонує прийняти умови.

WhatsApp зазначає, що конкуруючі додатки пропонують користувачам посилений захист листування, що спричинило відтік аудиторії з її месенджера до Telegram і Signal, однак попереджає, що гарантії більшої приватності немає.

«Наші конкуренти лукавлять, стверджуючи, що не мають доступу до вмісту повідомлень своїх користувачів. Якщо додаток не передбачає наскрізного шифрування за замовчанням, це означає, що повідомлення, якими ви обмінюєтеся в ньому, можна прочитати», — зазначається у блозі.

Компанія не уточнила, які саме додатки має на увазі, однак з огляду на стрибок популярності Telegram і Signal після змін умов користування WhatsApp, імовірно, йдеться саме про них, а конкретніше — про Telegram. Якщо Signal має наскрізне шифрування за замовчанням, то в Telegram користувачі мають увімкнути його в налаштуваннях самостійно.

«Інші розробники кажуть, що вони кращі, бо зберігають менше інформації, ніж WhatsApp. Ми переконані, що людям потрібні надійні та водночас безпечні додатки, навіть якщо вони, як і WhatsApp, збирають обмежений обсяг даних», — резюмує компанія.

На переконання експертів, Telegram і Signal — наразі кращі додатки щодо безпеки спілкування, оскільки збирають менше метаданих про користувачів, ніж WhatsApp. У Business Insider у січні повідомляли, що WhatsApp використовує дуже загальний опис нової політики конфіденційності та не уточнює, які саме метадані збирає.

«Біда в тому, що шифрування WhatsApp базується на тих же принципах, що й у Signal, однак в той час, як WhatsApp зберігає контент, вони збирають певні метадані та знають, хто з ким розмовляв і коли та для чого можуть бути цінні дані», — вважає Алан Вудвард, експерт з кібербезпеки Університету Суррея у Великій Британії.