В Японії обрали нового очільника оргкомітету Олімпіади після скандалу із сексизмом

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Новим очільником оргкомітету Олімпійських ігор — 2021 в Токіо стала міністр у справах Олімпіади Сейко Хасімото. Вона замінила 83-річного Йошіро Морі, який пішов з посади через звинувачення у сексизмі.

Як повідомляє Kyodo, про це вона заявила під час оголошення про відставку з поста міністра.

«Мені запропонували зайняти пост голови оргкомітету, у звʼязку з чим я подала премʼєр-міністру Есіхіде Суге заяву про відставку», — заявила Хасімото, додавши, що премʼєр підтримав її рішення і побажав успіхів на новій посаді.

Хасімото в минулому ковзанярка і велогонщиця. Вона сім разів представляла Японію на Олімпіадах, а в 1992 році виборола бронзу в Альбервілі на дистанції 1 500 метрів. У 1995 році вона стала депутатом парламенту від правлячої Ліберально-демократичної партії, а в 2019 році обійняла посаду міністра.

  • Попередній голова оргкомітету Йошіро Морі був змушений піти у відставку після висловлювань про жінок зі складу комітету. На засіданні оргкомітету, на якому обговорювалося збільшення кількості жінок у раді директорів, Морі заявив, що жінки на засіданнях змагаються і довго виступають, затягуючи наради. «Вони не можуть вчасно зупинитися, і це дратує», — сказав Морі. В країні у результаті почалася кампанія за його відставку.
  • Олімпійські ігри в Токіо повинні пройти з 23 липня по 8 серпня 2021 року. Член Міжнародного олімпійського комітету Річард Паунд заявив, що ігри можуть провести без глядачів. МОК розглядає шість-сім варіантів щодо присутності глядачів на трибунах. Один з них — допуск на трибуни лише японських уболівальників.
  • Загалом ці ігри можуть стати найдорожчими в історії.