Під час пандемії коронавірусу істотно зросла кіберзлочинність. Використання шпигунських програм виросло на 1 600%

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Pixabay

Пандемія коронавірусу вплинула не лише на економіку та суспільні відносини світу, а й на кіберзлочинність — її інструменти й методи істотно змінилися. Про це повідомляють розробники антивірусу Malwarebytes у своєму річному звіті.

Однією з найголовніших тенденцій стало приголомшливе зростання кількості шпигунських програм — з січня по червень 2020 року їх стало більше на 1 600%.

«Коли світ замкнувся в квітні 2020 року, інструмент, який колись був лише в руках урядів і кіберзлочинців, став чимось звичайним для вжитку простими людьми», — йдеться у звіті.

У той же час на 780% почастішало скачування антивірусних програм.

У деяких сферах промисловості також зросла кількість виявлень шкідливих програм, причому в сільському господарстві — на 600%. Для порівняння, у харчовій галузі кількість кібератак зросла на 67%.

При цьому в освітній сфері кіберзлочинність зменшилась на 17%, а в сфері охорони здоров’я — на 22%. В автомобільній промисловості шкідливі програми почали виявляти менше на 18%.

На гаджетах з операційною системою Android за цей час використання шпигунських програм збільшилось на 1000%, і на 500% виросло використання антивірусів.