У Microsoft заявили, що пережили найбільшу кібератаку в історії. За нею могла стояти Росія

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Президент корпорації Microsoft Бред Сміт заявив, що у грудні там пережили кібератаку, яка була «найбільшою та найскладнішою атакою, яку світ коли-небудь бачив».

Про це він розповів в інтерв’ю CBS.

«Коли ми аналізували все, що ми бачили в Microsoft, ми запитали себе, скільки інженерів могли працювати над цими атаками. І ми прийшли до відповіді, що це, звісно, понад 1 000», — зазначив Сміт.

За даними американської розвідки, за кібератакою, яка вплинула на роботу приватних компаній та деяких урядових структур США могла стояти Росія. На виявлення усіх уражених місць можуть піти місяці.

  • Влада США ще в жовтні 2020 року звинуватила російських хакерів у кібератаці на американські держустанови. 10 грудня стало відомо, що невідомі хакери зламали мережу провідної компанії з кібербезпеки FireEye і викрали цифрові інструменти, за допомогою яких фахівці виявляли уразливості в системах захисту інших компаній і урядів.
  • Видання The Washington Post з посиланням на обізнані з ситуацією джерела заявило, що злам став справою рук спецслужб Росії. У звʼязку із цим Центр кібербезпеки України попередив про загрози. The Wall Street Journal повідомляло, що хакери почали зламувати систему кіберзахисту держорганів США ще в березні 2020 року.
  • ЗМІ писали, що від атаки постраждали системи Мінфіну і Міністерства торгівлі США, а за самою атакою стоїть група Cozy Bear (APT29), яка повʼязана з російськими спецслужбами. У Кремлі причетність до атаки заперечують.