COVAX почне постачати вакцини наприкінці лютого. Більшість поставок відбудеться в березні

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
COVAX почне постачати вакцини наприкінці лютого. Більшість поставок відбудеться в березні

Tim Reckmann / Flickr

Міжнародний механізм COVAX планує почати поставки вакцини від коронавірусу у кінці лютого, проте основна їх частка припаде на березень. Про це йдеться у пресрелізі Всесвітньої організації охорони здоровʼя, передає The Guardian.

«Очікується, що основний обсяг першого етапу поставок припаде на березень. Разом з тим ранні поставки відбудуться в кінці лютого», — заявила ВООЗ.

Нагадаємо, 15 лютого Всесвітня організація охорони здоровʼя схвалила використання вакцини від AstraZeneca й Оксфордського університету для екстреного застосування — у рамках механізму COVAX. Більшість вакцин за програмою — дві третини від усієї кількості — призначатиметься для 92 країн з низькими доходами, але вони досі не отримали жодної дози. Водночас бідніша частина світу залишилась взагалі без нічого, тоді як Велика Британія, наприклад, уже вакцинувала понад 20% населення.

До червня програма має розподілити 337 мільйонів доз по всьому світу, причому найбільше вакцин буде від виробника AstraZeneca. Передових мРНК-вакцин від Pfizer і Moderna закупили небагато, попри їхню високу ефективність — партнери COVAX були занепокоєні їхною ціною та складними умовами зберігання. До того ж на початковому етапі ці вакцини було неможливо купити.

До кінця року COVAX сподівається забезпечити значну частину найвразливіших категорій людей, зокрема медпрацівників, з усього світу, — загалом до 20% населення планети. Якщо збільшити фінансування програми, кількість вакцинованих людей може зрости до 27%.