COVAX планує до середини року розподілити понад 300 млн доз вакцини. Однак досі ніхто не почав їх отримувати

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
COVAX планує до середини року розподілити понад 300 млн доз вакцини. Однак досі ніхто не почав їх отримувати

Matt Allworth / Flickr

Глобальна програма розподілу вакцин від коронавірусу COVAX планує роздати більш ніж 300 мільйонів доз до середини 2021 року, однак досі пріоритетні країни — з низькими та середніми доходами — не отримали жодної. В цей час найрозвиненіші країни світу вже два місяці як проводять масові щеплення.

Про це пише Financial Times.

Програма COVAX була створена влітку 2020 року вакцинним альянсом Gavi за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я та Коаліції за інновації в забезпеченні готовності до епідемій. Першочерговий план полягав у розподіленні 2 млрд доз протягом 2021 року.

Більшість вакцин за програмою — ⅔ від усієї кількості — призначатиметься для 92 країн з низькими доходами, але вони досі не отримали жодної дози, і бідніша частина світу залишилась взагалі без нічого, в той час як Велика Британія, наприклад, уже вакцинувала понад 20% населення.

У країнах Євросоюзу на 100 мешканців у середньому припадає близько 4 доз, в той час як у Алжирі — 0,00007. Україна до сих пір не має жодних вакцин, так само як і багато африканських країн. Це розрив демонструє проблему, з якою стикнулася COVAX у спробах справедливого розподілу доз.

Від початку COVAX мала стати єдиною інформаційно-довідковою службою на світові замовлення вакцин, через яку всі країни, незалежно від рівня доходів, змогли б закупити дози. Однак майже одразу більш заможні країни почали укладати окремі угоди з виробниками — таким чином у світі переміг «вакцинний націоналізм».

COVAX дозволила багатим країнам — учасницям одночасно закуповувати вакцини напряму від виробників, щоб за рахунок цієї подвійної схеми мати більше доз для бідніших країн. Зазначають, що якби COVAX усвідомила проблемність такого підходу раніше, її успіхи з розподілення вакцин могли б бути вищими.

До червня програма має розподілити 337 млн доз по всьому світу, причому найбільше вакцин буде від виробника AstraZeneca. Передових мРНК-вакцин від Pfizer і Moderna закупили небагато, попри їхню високу ефективність — партнери COVAX були занепокоєні їхніми цінами та складними умовами зберігання. Також ці вакцини на початковому етапі було неможливо купити.

До кінця року COVAX сподівається забезпечити значну частину найбільш вразливих категорій людей, зокрема медпрацівників, з усього світу, які разом складатимуть до 20% населення планети. Якщо збільшити фінансування програми, кількість вакцинованих людей може зрости до 27%.

У ВООЗ сподіваються, що COVAX забезпечить вакцинацію більшості вразливих категорій населення одночасно в усіх країнах світу. Однак для щеплення більшої частини з 7,8 мільярдів людей програмі може знадобитися ще багато років і грошових вливань.