Популярна серед прихильників Трампа соцмережа Parler перезапустилась. Її видалили після штурму Капітолія

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Соцмережа Parler перезапустилась і заявила, що її нова платформа побудована на «стійких незалежних технологіях». Вона популярна серед праворадикальних спільнот, конспірологів і прибічників 45-го президента США Дональда Трампа. Також її використали, щоб організувати штурм Капітолія. Після цього соцмережу видалили Google, Apple і Amazon.

Про це повідомляє The Guardian.

Соцмережа також повідомила, що Марк Меклер став тимчасовим виконавчим директором, замінивши Джона Матце, якого напередодні звільнили з компанії.

Parler перестала бути доступною після того, як її відключили великі хостинги — вони звинуватили додаток у нездатності контролювати контент із насильством, повʼязаний з нападом послідовників тодішнього президента Дональда Трампа на Капітолій 6 січня.

Попри перезапуск, сайт досі працює з перебоями і не всі користувачі можуть знайти додаток в Apple Store і Google Store. Соцмережа раніше стверджувала, що у неї було понад 20 мільйонів користувачів. Зараз вона заявила, що всіх поверне протягом тижня, а вже наступного тижня стане доступною для нових користувачів.

Додаток заснували у 2018 році випускники Денверського університету. Він позиціонував себе як простір, орієнтований на свободу слова. Багато користувачів незадоволені політикою модерації у Facebook і Twitter, тому в Parler приходять заблоковані за висловлювання в інших соцмережах і праворадикали. Аналітики кажуть, що Parler — це рай для пропагандистів і політтехнологів. Джерела фінансування соцмережі достеменно невідомі. Один із засновників мережі, Джон Матце одружений з росіянкою та святкував весілля в Казані. Він запустив Parler одразу після повернення з Росії.

  • Після поразки Дональда Трампа на президентських виборах у США в Parler почали реєструватися дедалі більше користувачів, переконаних, що демократи «вкрали» вибори. Багато прибічників Трампа, які прибули до Вашингтону 6 січня (напередодні нападу на Капітолій), охоче ділилися планами штурму в Parler. Деякі користувачі обговорювали можливість таємно провезти зброю до столиці та вбити віцепрезидента Майкла Пенса.