Засновника й главу соцмережі Parler, популярної серед прихильників Трампа, звільнили з компанії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Засновника й главу соцмережі Parler, популярної серед прихильників Трампа, звільнили з компанії

Рада директорів соціальної мережі Parler, популярної серед праворадикальних угруповань, конспірологів і прихильників експрезидента США Дональда Трампа, звільнила її засновника і главу Джона Матце.

Про це повідомляє The Guardian.

«29 січня 2021 року правління Parler, контрольоване Ребеккою Мерсер, ухвалило рішення негайно припинити мої повноваження на посаді генерального директора Parler. Я не брав участі в ухваленні цього рішення», — написав Матце в службовій записці, надісланій співробітникам соцмережі.

В середині січня Матце заявив, що почав отримувати погрози і зіткнувся з кібератаками. Він не повідомив, хто стоїть за цим, проте ще раніше керівник Parler заявляв про погрози в ефірі консервативного каналу Fox. За словами Матце, на нього полює хакерське угруповання UGNazi, відоме успішними кібератаками на сайти ЦРУ і Мінʼюсту США в 2012 році.

Створений в 2018 році додаток Parler піднявся в рейтингу App Store й Google Play Market після того, як Twitter заблокувала акаунт тодішнього президента США Дональда Трампа. Однак дуже скоро, після штурму Капітолія у Вашингтоні прихильниками Трампа, Apple і Google видалили додаток, а Amazon припинила хостинг сайту соцмережі.

Атаку на Капітолій 6 січня, яку надихнув президент, відкрито обговорювали і планували в Parler. Amazon пояснила припинення хостингу соцмережі ризиками для громадської безпеки, оскільки платформа могла допомогти в організації майбутніх заворушень.