В ОАСК прокоментували законопроєкт Зеленського про обмеження повноважень суду

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
В ОАСК прокоментували законопроєкт Зеленського про обмеження повноважень суду

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

В Окружному адміністративному суді вважають, що законопроєкт Володимира Зеленського про обмеження повноважень цього суду з’явився під тиском.

Так там відповіли на запит «Суспільного».

«Президент як один із суб’єктів законодавчої ініціативи скористався своїм конституційним правом вносити відповідні законопроєкти на розгляд Верховної ради. Це абсолютно нормальний законотворчий процес. Інша справа, що така ініціатива з’явилася під певним тиском. Чиїм саме — МВФ чи його представників — підприємців, так званих представників громадянського суспільства, точно сказати складно», — зазначив очільник суду Павло Вовк.

За його словами, подібні законопроєкти є політично вмотивованими, а не обґрунтованими об’єктивними причинами.

Він зазначив, що позиція суду в цій ситуації — нейтральна. «Суд у цій ситуації, як і в будь-яких інших, продовжує здійснювати правосуддя, як це і передбачено законодавством», — пояснив Вовк.

У Верховній Раді зареєстрували три законопроєкти президента Володимира Зеленського, які стосуються повноважень Окружного адмінсуду та діяльності Вищої ради правосуддя. Один із законопроєктів стосується Окружного адміністративного суду і позбавляє його права на розгляд скарг на будь-які рішення центральних органів влади, що поширюються на всю країну.

  • Улітку 2020 року НАБУ опублікувало записи розмов, які детективи зробили в кабінетах суддів Окружного адмінсуду. У НАБУ кажуть, що загалом у них близько тисячі годин розмов про тиск на суддів і на інші держоргани. Вовка та ще шістьох суддів підозрюють у спробі захоплення влади, створенні злочинної організації та втручанні в роботу державного діяча.
  • Вовк визнає, що на записах його голос, але говорить, що слова вирвали з контексту і що все це — помста НАБУ.
  • 1 вересня Вища рада правосуддя одноголосно залишила на посаді Павла Вовка. У ВРП пояснили, що ухвалили таке рішення, оскільки «немає доказів» про вручення підозри Вовку належним чином — отже, він не набув статусу підозрюваного.