У Раді зареєстрували «судові» законопроєкти Зеленського. Один із них обмежує повноваження ОАСК

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У Раді зареєстрували «судові» законопроєкти Зеленського. Один із них обмежує повноваження ОАСК

Facebook / Офіс президента

У Верховній Раді зареєстрували три законопроєкти президента Володимира Зеленського, які стосуються повноважень Окружного адмінсуду та діяльності Вищої ради правосуддя.

Про це йдеться на сайті Ради.

Законопроєкти подані під номерами 5067, 5068 та 5069. Їхніх текстів поки немає.

Як зазначали в ОП раніше, один із законопроєктів стосується Окружного адміністративного суду. Він позбавляє ОАСК права на розгляд скарг на будь-які рішення центральних органів влади, які поширюються на всю країну.

Ще один законопроєкт змінює правила обрання членів Вищої ради правосуддя і вводить дисциплінарних інспекторів ВРП. Останній законопроєкт встановлює відповідальність за невиконання вимог дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя.

  • Влітку 2020 року НАБУ опублікувало записи розмов, які детективи зробили в кабінетах суддів Окружного адмінсуду. Слідчі слухали їх від лютого по травень в рамках справ Майдану. На підставі прослушки Вовка і ще трьох суддів звинувачували у спробах впливати на рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Конституційного суду, Вищої ради правосуддя і різних міністерств. Вовка та ще шістьох суддів підозрюють у спробі захоплення влади, створенні злочинної організації та втручанні в роботу державного діяча. Вовк визнає, що на плівках його голос, але говорить, що слова вирвали з контексту і що все це — помста НАБУ.
  • 1 вересня Вища рада правосуддя одноголосно залишила на посаді Павла Вовка. У ВРП пояснили, що ухвалили таке рішення, оскільки «немає доказів» про вручення підозри Вовку належним чином — отже, він не набув статусу підозрюваного.