Імпічмент Трампа: сенат США спочатку проголосував за виклик свідків, але потім передумав

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Імпічмент Трампа: сенат США спочатку проголосував за виклик свідків, але потім передумав

Donald J. Trump / Facebook

У Сенаті США сторони спочатку домовилися викликати на допит свідків у рамках слухань щодо імпічменту експрезидента США Дональда Трампа, що сильно затягнуло б процес. Але потім все-таки вирішили від цього відмовитися. Про це повідомляє «Голос Америки».

Клопотання про виклик свідків підтримали всі демократи і п’ятеро республіканців. Але під час перерви сторони вирішили, що викликати свідків не варто.

Зараз сенатори заслуховують заключні аргументи обвинувачів і захисників Трампа. Рішення у справі очікується до кінця дня 13 лютого.

Для визнання експрезидента винним потрібно 67 голосів зі 100. Але обвинувальний вирок ймовірно не буде підтримано більшістю — лідер республіканців заявив про те, що він проголосує за виправдання Трампа.

  • 13 січня Палата представників Конгресу США оголосила Трампу другий імпічмент — цього разу через підбурювання до заколоту. Він став першим президентом в історії США, якого двічі піддали імпічменту.
  • Згідно з документами про імпічмент Трампа, він — єдиний відповідальний за штурм Капітолія 6 січня, оскільки він довів своїх прихильників до «божевілля», щоб залишитися при владі. Сторона звинувачення навіть звернулася до історії та нагадала, що автори американської Конституції побоювалися таких сценаріїв. 10 лютого Сенат Конгресу США визнав процедуру імпічменту Трампа конституційною.
  • Учасники штурму Капітолія висловлювали готовність свідчити проти Трампа у справі про імпічмент. Один із найвідоміших учасників штурму, «шаман» із конспірологічного руху QAnon Джейкоб Анджелі також був готовий висловитися проти свого лідера.