У США може зʼявитися нова партія. До неї можуть увійти республіканці, які виступають проти Дональда Трампа

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У США може зʼявитися нова партія. До неї можуть увійти республіканці, які виступають проти Дональда Трампа

Alex Wong / Getty Images

Понад 120 колишніх чиновників-республіканців, які невдоволені політикою експрезидента США Дональда Трампа та небажанням Республіканської партії протистояти йому, хочуть організувати нову політичну силу.

Про це, посилаючись на чотирьох представників обговорення, пише агентство Reuters.

За їхніми словами, 5 лютого відбулася телеконференція Zoom, на якій обговорювалося створення групи, що буде працювати на платформі «принципового консерватизму», включаючи прихильність до Конституції і верховенства закону — ці ідеї, запевняють учасники, були знищені Трампом.

В обговореннях на ранній стадії беруть участь колишні обрані республіканці, колишні офіційні особи республіканської адміністрації Рональда Рейгана, Джорджа Буша — старшого, Джорджа Буша — молодшого і Трампа, колишні посли республіканців і республіканські стратеги.

«Значна частина Республіканської партії стає більш радикальною і загрожує американській демократії. Партія повинна підтвердити свою прихильність правді, розуму і основоположним ідеалам, інакше необхідно щось нове», — заявив агентству один із організаторів заходу, ексреспубліканець Еван Макмуллін.

Як зазначається, нова партія буде правоцентристського спрямування, а серед можливих назв політсили називаються Integrity Party і Center Right Party.

Водночас учасники обговорення не відкидають можливості створення політичної фракції всередині Республіканської партії або за її межами.

Учасники заходу мають намір домагатися висунення своїх кандидатів на виборах, а також надавати підтримку будь-яким кандидатам, що розділяють їхні цінності.

  • 13 січня Палата представників Конгресу США оголосила Трампу другий імпічмент — цього разу через підбурювання до заколоту. Він став першим президентом в історії США, якого двічі піддали імпічменту.
  • Згідно з документами про імпічмент Трампа, він — єдиний відповідальний за штурм Капітолія 6 січня, оскільки він довів своїх прихильників до «божевілля», щоб залишитися при владі. Сторона звинувачення навіть звернулася до історії та нагадала, що автори американської Конституції побоювалися подібних сценаріїв.
  • 10 лютого Сенат Конгресу США визнав процедуру імпічменту Трампа конституційною.
  • Сам Трамп вже давно активно обговорює зі своїми наближеними створення нової політичної партії для продовження свого впливу.