В Офісі генпрокурора розповіли про справи щодо Медведчука і Козака. Одна стосується підготовки до держзради

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
В Офісі генпрокурора розповіли про справи щодо Медведчука і Козака. Одна стосується підготовки до держзради

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Служба безпеки розслідує дві справи щодо нардепів з фракції «Опозиційна платформа — За життя» Віктора Медведчука і Тараса Козака. Про це повідомляє «РБК-Україна» з посиланням на відповідь Офісу генпрокурора.

Журналісти запитували, чи є у правоохоронних органів кримінальні провадження, що стосуються фінансування тероризму з боку Козака і Медведчука, і чи вплинули вони на введення санкцій проти телеканалів пулу політиків.

У відповіді повідомили, що СБУ з липня 2019 року розслідує справу за такими трьома статтями — ч. 1 ст. 111 (підготовка до державної зради), ч. 3 ст. 206-2 (заволодіння корпоративними правами юридичних осіб для створення медіаресурсу), ч. 3 ст. 209 (легалізація злочинних доходів) Кримінального кодексу.

Крім того, зазначили в ОГП, триває розслідування за фактом можливої причетності бенефіціарних власників «низки українських медіаресурсів» до фінансування оборонного комплексу Росії. Цю справу відкрито за ч. 2 ст. 258-5 — фінансування тероризму. Разом з тим, у повідомленні не вказані прізвища власників і назви ресурсів.

Також у ОГП послалися на таємницю досудового розслідування і не повідомили, чи вплинула ця справа на введення санкцій стосовно Козака.

Зазначимо, напередодні «Радіо Свобода» повідомило, що СБУ розслідує справу про незаконне придбання вугілля, видобутого на окупованих територіях Луганської області, і подальший продаж його в Росію. Водночас, в СБУ не уточнили, чи повʼязане це розслідування з діяльністю Козака.

Раніше Центр протидії корупції повідомляв, що Козак з 2014 року повʼязаний із бойовиками «ЛНР» і «ДНР», а також із поставками вугілля з окупованих Росією територій Донбасу.