«Антиправові та антидемократичні дії». Росія засудила закриття українських телеканалів, апелюючи до міжнародних норм і свободи ЗМІ

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Антиправові та антидемократичні дії». Росія засудила закриття українських телеканалів, апелюючи до міжнародних норм і свободи ЗМІ

Mikhail Svetlov / Getty Images

У російському Кремлі та у Раді Федерації відреагували на санкції проти телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK, запроваджені РНБО України та указом президента Володимира Зеленського. Російське керівництво засудило фактичне закриття мовників та закликало до реакції міжнародну спільноту.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

2 лютого президент Володимир Зеленський увів у дію санкції проти низки телеканалів, пов’язаних з партією «Опозиційна платформа — За життя». Вони передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України. Після введення санкцій канали поступово почали зникати на кабельному телебаченні.

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що може «лише засудити» дії української влади, оскільки вони «не відповідають ані міжнародним нормам і стандартам, ані загальному розумінню свободи ЗМІ».

«Подібне рішення влади з обмеження роботи ЗМІ — це, звісно, ті події, на які, напевно, варто звернути увагу й таким організаціям як ОБСЄ та іншим міжнародним організаціям», — сказав речник Володимира Путіна.

У свою чергу, голова міжнародного комітету Ради Федерації Костянтин Косачов закликав західні політичні структури до негайної реакції на закриття телеканалів, пов’язаних з партією ОПзЖ. На думку чиновника, санкції — це «абсолютно неправові та антидемократичні дії».

«Звісно, мають негайно відреагувати відповідні міжнародні інститути — по лінії ОБСЄ та Ради Європи… і по лінії Євросоюзу з НАТО», — сказав він.