Верховний суд розгляне позов проти закриття каналів з пулу Медведчука. Засідання буде через місяць

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

YouTube

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду відкрив провадження в одній зі справ про оскарження санкцій проти телеканалів з пулу Віктора Медведчука — «112 Україна», ZIK і NewsOne.

Відповідне рішення суд ухвалив 11 лютого, повідомила пресслужба.

Суд порушив справу за позовом громадянина, імʼя якого не вказують. Він оскаржує указ президента Володимира Зеленського про введення санкцій проти трьох телеканалів.

У обґрунтуванні позовних вимог позивач вказує на «порушення його права на отримання інформації від інформаційних програм», які транслюють зазначені канали, оскільки його доступ до них заблокований. Позивач вважає, що втрата доступу до цих телеканалів є порушенням його прав.

«Тому суд дійшов висновку про необхідність перевірки порушення зазначених прав позивача в судовому засіданні», — пояснили у пресслужбі.

Засідання за цим позовом відбудеться 15 березня о 12:00.

Загалом до Верховного суду надійшли три позови, що оскаржують указ президента про санкції. Один з них суд відхилив напередодні.

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — «112 Україна», ZIK і NewsOne. Санкції щодо каналів передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України. Телеканали у спільній заяві назвали це політичним тиском і розправою. СБУ заявила, що надала РНБО обґрунтовані рекомендації для блокування каналів Медведчука.