«Схеми»: Нафту із російського заводу Медведчука продають у США, хоча політик там під санкціями

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Схеми»: Нафту із російського заводу Медведчука продають у США, хоча політик там під санкціями

NurPhoto / Contributor / Getty Images

Продукцію з «Новошахтинського завод нафтопродуктів» у Росії, який контролює дружина нардепа від «Опозиційного блоку – За життя» Віктора Медведчука, постачають у США попри те, що політик з 2014 року перебуває там під санкціями. Покупцем є одна з найбільшим американських нафтопереробних корпорацій ExxonMobil, реклама якої часто зустрічається під час автоперегонів.

Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях».

Завод працює у Ростовській області та переробляє нафту на бітум, мазут і газойль (аналог дизпалива). Більшою часткою заводу володіє дружина Медведчука – телеведуча Оксана Марченко.

Поруч із заводом є нафтовий термінал, куди час від часу припливають танкери тієї Марченко. У її власності є вісім нафтових танкерів, якими вона володіє через російську компанію Rosewood Shipping, що займається морськими вантажоперевезеннями. У Ростові-на-Дону зареєстрована компанія «Торговий дім НЗНП», яка продає нафтопродукти. Цю фірму теж контролює Оксана Марченко. Всі названі компанії є у декларації Медведчука.

Сам нардеп не приховує, що бізнесом управляє особисто він. «Оксана Марченко, моя дружина, не займається бізнесом. Вона володіє бізнесом. Раз. А керую бізнесом я», – зазначав він.

Журналісти з’ясували, що доставка нафтопродуктів із заводу відбувається танкерами з нейтральних вод Чорного моря у порт Х’юстона, де їх отримує американська корпорація. Журналісти виявили, що продукцію ExxonMobil протягом 2020 року отримував неодноразово.

ExxonMobil купував нафтопродукти не напряму в заводу Медведчука-Марченко, а в швейцарської компанії, яку повязують з родиною депутата Держдуми Росії від «Єдиної Росії».

Суми контрактів тримаються в секреті, але ринкова вартість аналогічного прямогінного бензину у 2020 році коливалась між $30 та $40 за барель. За підрахунками журналістів, в середньому вартість зазначених поставок оцінюється у близько $150 мільйонів.