Ситник розповів про абсолютно нові виклики для НАБУ: Заміна прокурорів уночі та передача справ іншим органам

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Ситник розповів про абсолютно нові виклики для НАБУ: Заміна прокурорів уночі та передача справ іншим органам

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Новими викликами для антикорупційних органів в Україні є намагання підозрюваних посадовців уникнути відповідальності за допомогою втручання в роботу цих органів.

Про це на брифінгу розповів директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

За його словами, протягом другого півріччя 2020 року було зафіксовано найбільше спроб втручання в роботу бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), а також Вищого антикорупційного суду.

«Зʼявилися абсолютно нові способи, яких ми за пʼять років ще не спостерігали. Це і нічні зміни прокурорів, і передачі справ для розслідування іншими органами, використання ресурсів Печерського суду, щоб забирати ті справи, які вже підходять до логічного завершення», — заявив Ситник.

Він пояснив, що це негативно впливає на роботу органів антикорупційної інфраструктури, а також на імідж України. Водночас Ситник вважає цю ситуацію демонстрацією успішної роботи антикорупційних органів.

Іншою проблемою Ситник назвав відсутність голови САП, оскільки виконувач його обовʼязків — зараз це Максим Грищук — позбавлений значної кількості повноважень. «Навіть для призначення групи прокурорів ми змушені звертатися до генпрокурора», — поскаржився Ситник.