У Москві почався другий суд над Навальним. Його звинувачують у наклепі на ветерана Другої світової війни

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Москві почався другий суд над Навальним. Його звинувачують у наклепі на ветерана Другої світової війни

DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images

У Москві почався новий судовий процес проти російського опозиціонера Олексія Навального.

Про це пише «Медуза»

Засідання проходить у Бабушкінському суді Москви. Навального звинувачують у наклепі на ветерана Другої світової війни, який зʼявився в агітаційному ролику Russia Today за поправки до Конституції. Потерпілий у справі, 94-річний ветеран Гнат Артеменко бере участь в засіданні через відеозвʼязок, він перебуває у своїй квартирі в масці.

На початку засідання Навальний звернувся до судді із закликом «припинити знущатися над літньою людиною». «Він літня людина, навіщо ви почепили на нього маску? У ній важко дихати! Він же не доживе до кінця процесу», — заявив Навальний.

На засіданні присутні іноземні дипломати. Суд дав Навальному одну годину, щоб ознайомитися зі справою про наклеп на ветерана. Опозиціонеру загрожує штраф до мільйона рублів або до 240 годин обовʼязкових робіт.

  • Перший вирок суд виніс Навальному 2 лютого 2021 року. У нього був умовний вирок 3,5 року, але суд вирішив змінити його на реальний, адже Навальний не приходив до Федеральної служби виконання покарань відмічатися як умовно засуджений у справі «Ів Роше». Адвокати політика підкреслювали, що він не приходив, адже лікувався в Берліні від отруєння бойовою отрутою «Новачок». Захисники мають намір оскаржити вирок.
  • Одразу після оголошення вироку в Росії почалися протести, а світові лідери (США, Велика Британія, Німеччина, Франція) закликали звільнити Навального.