США вперше за час правління Байдена відправили військові кораблі до Тайванської протоки через провокації Китаю

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
США вперше за час правління Байдена відправили військові кораблі до Тайванської протоки через провокації Китаю

navy.mil

США вперше за президентства Джо Байдена відправили бойові кораблі до Тайванської протоки, що відділяє де-факто незалежний острів від Китаю, чий уряд вважає його своєю провінцією та відкрито говорить про військове вторгнення. Наразі до вод Південно-Китайського моря увійшов ескадренний міноносець «Джон Маккейн».

Про це повідомляє CNN.

Тайванську проблему розглядають як один з найбільших зовнішньополітичних викликів для адміністрації Байдена. Китай претендує на свою владу над островом із населенням в 24 мільйони попри те, що обидві держави розвивалися окремо понад 70 років.

У перші дні після інавгурації нового президента США Китай відправив дві великі групи бойових літаків майже впритул до повітряного простору Тайваню, змушуючи його уряд посилити захист острова.

Китай розглядає пропливання американських військових кораблів, що перетинають Тайванську протоку, як провокацію, що загрожує стабільності регіону та надихає тайванців, які виступають за незалежність острова.

Останній проплив відбувся напередодні Нового року, коли до затоки зайшли «Джон Маккейн» та інший міноносець «Кертіс Вілбур». Протягом минулого року такі пропливи відбувалися 13 разів, що на один більше, ніж у 2016 році, коли президентом США був Барак Обама.

США демонстрували сильну прихильність до незалежності Тайваню та його безпеки й під час правління Дональда Трампа, який дозволив продати острову цінну військову техніку, зокрема винищувачі F-16, просунуті ракети, танки, а також відправив туди високопоставлених дипломатів.

Останні заяви адміністрації Байдена свідчать про те, що США й надалі опікуватимуться захистом Тайваню та не відступлять від цього курсу, що має всебічну підтримку обох партій.