США зняли всі обмеження на контакти з Тайванем

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
США зняли всі обмеження на контакти з Тайванем

Gage Skidmore / Flickr

Сполучені Штати Америки вирішили скасувати внутрішні обмеження на співпрацю з острівною державою Тайвань, яку Китай вважає своєю провінцією. Про це йдеться у заяві голови Державного департаменту Майка Помпео.

За його словами, Держдеп протягом десятиліть вводив складні внутрішні обмеження, які регулювали взаємодію американських дипломатів з їхніми колегами з Тайваню. Держсекретар пояснив, що уряд США ухвалював ці заходи в односторонньому порядку, щоб утихомирити комуністичну владу в Пекіні.

«Сьогодні я оголошую про зняття цих обмежень», — сказав Помпео.

Відтепер американським відомствам слід вважати минулі рекомендації Держдепу щодо відносин з Тайванем недійсними. Відносини між Вашингтоном і Тайбеєм (столиця острівної держави) не повинні бути «скуті самообмеженнями усталеної бюрократії».

«Уряд Сполучених Штатів підтримує відносини з неофіційними партнерами по всьому світу, і Тайвань не виняток. Наші дві демократії поділяють спільні цінності свободи особистості, верховенства закону і поваги людської гідності», — підкреслив Помпео.

Міністерство закордонних справ Тайваню вже відреагувало на рішення США: «Більш тісне партнерство між Тайванем і США ґрунтується на наших спільних цінностях, спільних інтересах і непохитній вірі у свободу і демократію».

Тайвань — це великий острів, відділений від материкового Китаю протокою. Про відділення від Китаю Тайвань заявив під час громадянської війни в регіоні в 1949 році. До 1971 року Тайвань був міжнародно визнаним представником Китаю в ООН. Потім більшість країн стали налагоджувати звʼязки з Пекіном і визнали його юрисдикцію над Тайванем. Зараз острівна держава підтримує дипломатичні взаємини лише з 15 країнами, серед яких Маршаллові острови, Тувалу, Беліз, Нікарагуа, а з європейських — тільки Ватикан.

Офіційно Білий дім припинив дипломатичні контакти з Тайванем ще в 1979 році. Однак тоді ж американський Конгрес ухвалив «Закон про взаємини з Тайванем», за яким США могли постачати туди оборонне озброєння і виступали гарантом безпеки острова. Дональд Трамп став першим з 1979 року американським лідером, який безпосередньо поговорив із тайванським президентом. На початку 2018 року він підписав закон, який уперше дозволив офіційним особам США на будь-якому рівні уряду зустрічатися зі своїми тайванськими колегами.