У Великій Британії вивчать ефективність поєднання вакцин Pfizer і AstraZeneca

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Великій Британії вивчать ефективність поєднання вакцин Pfizer і AstraZeneca

Japanexperterna.se / Flickr

У Великій Британії проведуть дослідження імунної реакції на поєднання доз вакцин проти COVID-19 виробництва американської компанії Pfizer і британо-шведської AstraZeneca.

Про це пише Reuters.

Набір учасників для експерименту почнеться в четвер, у ньому візьмуть участь понад 800 добровольців. Дослідження стосуватиметься людей, старших за 50 років, які можуть мати вищий ризик, ніж молоді люди, і ще не були вакциновані.

Під час дослідження вивчатимуть імунні відповіді на первинну дозу вакцини Pfizer з наступною ревакцинацією AstraZeneca і навпаки, з інтервалами у 4 і 12 тижнів. Очікується, що перші результати отримають у червні. Згодом у дослідженні використовуватимуть більше вакцин різних виробників, щойно їх затвердять регулятори.

  • У листопаді минулого року в AstraZeneca повідомили, що під час випробувань перевірили два варіанти введення вакцини, які показали різну ефективність. У першому випадку добровольцям спочатку ввели половину дози вакцини, а за місяць — повну. Результат таких випробувань показав ефективність вакцини у 90%. У другому випадку добровольці обидва рази отримували повну дозу. Ефективність такого методу становила 62%. Отже, середня ефективність вакцини становить 70%.
  • Перед цим ВООЗ внесла вакцину від коронавірусу компаній Pfizer і BioNTech до переліку препаратів, рекомендованих для екстреного використання. Експерти організації підтвердили дієвість і безпечність вакцини.