«Імперіал Тобакко» програла суд за рекордний штраф від АМКУ. Компанії готують документи до міжнародного арбітражу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Імперіал Тобакко» програла суд за рекордний штраф від АМКУ. Компанії готують документи до міжнародного арбітражу

Unsplash / Sajjad Zabihi

2 лютого Північний апеляційний господарський суд відмовив групі тютюнових компаній «Імперіал Тобакко» у скарзі на незаконне рішення Господарського суду Києва. Апеляційний суд залишив в силі рішення суду першої інстанції, який визнав законним штраф від Антимонопольного комітету України (АМКУ) у розмірі 460 мільйонів гривень.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

«Імперіал Тобакко» не погоджується з таким результатом розгляду справи і вважає рішення суду наслідком «значного та безперервного політичного тиску». Група також оскаржать рішення апеляційного суду у Верховному суді. Паралельно «Імперіал Тобакко» готується до передачі справи у Міжнародний інвестиційний арбітраж.

  • У жовтні 2019 року АМКУ наклав штраф у розмірі 6,5 мільярда гривень на тютюнового дистрибʼютора «Тедіс» і чотирьох виробників сигарет, серед яких «Бритіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна». АМКУ заявив, що компанії вступили у змову, унаслідок якої «Тедіс» монополізував ринок. Усі компанії звернулися до суду.
  • У липні 2020 року тютюнова група компаній «Імперіал Тобакко» заплатила рекордний штраф за позовом Антимонопольного комітету (АМКУ) — 460 мільйонів гривень — через порушення конкуренції.
  • Тютюнова компанія «Бритіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна» у січні 2021 року повідомила, що програла апеляцію на штраф у 80 мільйонів гривень, накладений на неї АМКУ.
  • 2 лютого Верховний суд скасував штраф компанії «Тедіс Україна» розміром у 3,4 млрд гривень, накладений АМКУ.