Тютюнова компанія «Тедіс Україна» виграла суд в Антимонопольного комітету. Верховний суд скасував мільярдний штраф

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Тютюнова компанія «Тедіс Україна» виграла суд в Антимонопольного комітету. Верховний суд скасував мільярдний штраф

National Bank Of Ukraine / Flickr

Верховний суд скасував штраф компанії «Тедіс Україна» розміром у 3,4 млрд гривень, накладений Антимонопольним комітетом України (АМКУ).

Про це повідомили у пресслужбі суду.

«Верховний суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду скасував судові рішення попередніх судових інстанцій та ухвалив нове рішення, яким задоволено касаційну скаргу ТОВ «Тедіс Україна» про визнання недійсним рішення Антимонопольного комітету України «Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу» в частині, що стосується зазначеного товариства», — йдеться в ухвалі суду.

Водночас Верховний суд зазначив, що визнання недійсним рішення Антимонопольного комітету України не позбавляє АМКУ права провести повторну перевірку з дотриманням вимог чинного законодавства.

  • У жовтні 2019 року АМКУ наклав штраф у розмірі 6,5 мільярда гривень на тютюнового дистрибʼютора «Тедіс» і чотирьох виробників сигарет, серед яких «Бритіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна». АМКУ заявив, що компанії вступили у змову, унаслідок якої «Тедіс» монополізував ринок. Усі компанії звернулися до суду.
  • У липні 2020 року тютюнова група компаній «Імперіал Тобакко» заплатила рекордний штраф за позовом Антимонопольного комітету (АМКУ) — 460 мільйонів гривень — через порушення конкуренції.
  • У грудні тютюнова компанія Philip Morris International подала позов про двосторонній інвестиційний арбітраж проти України через рішення Антимонопольного комітету.
  • Тютюнова компанія «Бритіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна» у січні 2021 року повідомила, що програла апеляцію на штраф у 80 мільйонів гривень, накладений на неї АМКУ.