Philip Morris подала позов проти України через штраф від Антимонопольного комітету

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Philip Morris подала позов проти України через штраф від Антимонопольного комітету

Unsplash / Isaiah AC

Тютюнова компанія Philip Morris International подала позов про двосторонній інвестиційний арбітраж проти України через рішення Антимонопольного комітету оштрафувати оптового дистрибʼютора «Тедіс».

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Рішення Комітету є явним порушенням прав інвестора. Ми вважаємо, що ця суперечка між інвестором і державою матиме вкрай негативний вплив на інвестиційну привабливість України, а також на репутацію країни в цілому», — заявив генеральний директор «Філіп Морріс Україна» Костас Салварас.

Позов подали 21 грудня до Міжнародного центру з врегулювання інвестиційних суперечок (Вашингтон, округ Колумбія, США). Заявники вважають, що штраф порушує двосторонні угоди про взаємний захист інвестицій зі США та Швейцарією.

  • У липні тютюнова група компаній «Імперіал Тобакко» заплатила рекордний штраф за позовом Антимонопольного комітету (АМКУ) — 460 мільйонів гривень — через порушення конкуренції.
  • У жовтні 2019 року АМКУ наклав штраф у розмірі 6,5 мільярда гривень на тютюнового дистрибʼютора «Тедіс» і чотирьох виробників сигарет, серед яких «Імперіал Тобакко». АМКУ заявив, що компанії вступили у змову, унаслідок якої «Тедіс» монополізував ринок. Усі компанії звернулися до суду.