«Імперіал Тобакко» виплатила рекордний штраф в 460 млн грн за позовом АМКУ. У компанії пояснили рішення

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Тютюнова група компаній «Імперіал Тобакко» сплатила рекордний штраф Антимонопольного комітету (АМКУ) у сумі 460 млн грн за порушення конкуренції. Напередодні Госпсуд Києва відхилив позов «Імперіал Тобакко Юкрейн» та «Імперіал Тобакко Продакшн Україна» про скасування штрафів (292 млн і 167 млн гривень), і група компаній вирішила виплатити суму, щоб уникнути нарахування пені.

Про це повідомляють пресслужба АМКУ і директор з корпоративних та правових питань компанії Юлія Завалішина, передає LIGA.net.

Рішення про накладення штрафу Антимонопольний комітет прийняв ще в жовтні 2019 року. Групі компаній також загрожувало блокування рахунків — АМКУ, не чекаючи рішення суду першої інстанції, подав до суду заяву про примусове стягнення грошей і арешт рахунків компаній. «Імперіал Тобакко» зверталася до суду з вимогою визнати накладення штрафу частково недійсним, але позов був відхилений. Після цього компанія прийняла «стратегічне рішення» про виплату суми.

«Ми прийняли тактичне рішення сплатити штраф АМКУ і письмово повідомили комітет про незгоду з рішенням суду і маємо намір доводити свою правоту в суді, тим самим позбавивши АМКУ юридичних підстав блокувати рахунки компанії», — сказала Завалішина. Вона пояснила, що в проміжку між моментом винесення рішення першої інстанції і початком розгляду апеляції у разі несплати штрафу групі компаній загрожувала пеня близько 7 млн грн на день.

Тексту рішення Госпсуду Києва від 20 липня ще немає і «Імперіал Тобакко» поки не може подати апеляцію, оскільки не знає доводів судді. «Імперіал Тобакко» планує звернутися до Міжнародного арбітражу з позовом на державу Україна.

  • У жовтні 2019 року АМКУ наклав штраф у розмірі 6,5 млрд грн на тютюнового дистрибʼютора «Тедіс» і чотирьох виробників сигарет, серед яких «Імперіал Тобакко». АМКУ заявив, що компанії вступили в змову, в результаті якої «Тедіс» монополізував ринок. Всі компанії звернулися до суду. АМКУ вже виграв справу у «В.А.Т.-Прилуки», на черзі рішення щодо спорів з «Тедіс», «Філіп Морріс Україна» та JTI Україна.