Німеччина, Велика Британія та Австрія вимагають від Росії звільнити Навального

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон і канцлер Австрії Себастьян Курц вимагають звільнення російського політика Олексія Навального, якого суд Москви відправив до виправної колонії.

«Вирок Олексію Навальному далекий від будь-яких стандартів правової держави. Навальний має бути негайно звільнений. Насильство проти мирних протестувальників повинно припинитися», — процитував слова Меркель представник кабміну ФРН Штеффен Зайберт.

Джонсон назвав рішення Навального повернутися на батьківщину сміливим вчинком, а рішення суду «чистим боягузтвом». «Олексій Навальний має бути негайно звільнений», — написав Джонсон.

Курц теж вимагає звільнити політика та припинити придушувати мітинги. «Правова державність і право на вільне висловлення думки повинні забезпечуватися», — заявив він.

  • 2 лютого суд у Москві відправив опозиційного політика Олексія Навального у виправну колонію на 3,5 року, хоча фактично він там пробуде 2 роки і 8 місяців (суд врахував, що він 10 місяців перебував під домашнім арештом). Вирок вирішили змінити, оскільки Навальний не приходив до Федеральної служби виконання покарань відмічатися як умовно засуджений у справі «Ів Роше». Адвокати політика наголошували, що він не приходив, бо лікувався в Берліні від отруєння бойовою отрутою «Новачок». Захисники мають намір оскаржити вирок.
  • Після рішення суду в Росії почалися масові акції протесту. Силовики затримували мітингувальників, застосовуючи грубу силу. Звільнити Навального вимагали й США, а МЗС України назвало рішення суду «новим рекордом свавілля».