«Британський» штам коронавірусу теж мутував. Його нову версію виявили в Великій Британії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Учені зʼясували, що «британський» штам коронавірусу також мутує. Зміни схожі з мутацією E484K, яку раніше виявили в Південній Африці.

Про це пише BBC.

Експерти звертають увагу, що хоча ця зміна й може вплинути на ефективність вакцин, нинішні препарати все одно повинні бути ефективними проти цього варіанту.

Зазначається, що термінове тестування на виявлення цієї мутації вже почали в деяких частинах Англії. У цьому регіоні також введені обмеження на поїздки. Експерти Національної служби охорони здоровʼя виявили поки лише кілька випадків нової мутації.

Попри це, перші дослідження компанії Moderna показують, що її вакцина все ще ефективна проти варіантів з цією мутацією, хоча імунна відповідь організму може бути не такою сильною або тривалою. Дві нові вакцини проти коронавірусу, які можуть бути схвалені найближчим часом — від Novavax і від Janssen, схоже, також забезпечують захист від цієї мутації.

Експерти стверджують, що навіть в найгіршому випадку вакцини можуть бути швидко перероблені і змінені, щоб ефективніше справлятися з новими мутаціями вірусу. Водночас такі заходи, як миття рук, дотримання дистанції і носіння маски як і раніше допомагають запобігти зараженню.