«Слуга народу» набрала достатню кількість голосів для виключення Дубінського із фракції

Автори:
Ангеліна Шеремет, Марія Жартовська
Дата:
«Слуга народу» набрала достатню кількість голосів для виключення Дубінського із фракції

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У понеділок, 1 лютого, о 18:00 почалось засідання фракції «Слуга народу». На ньому оголосять про виключення нардепа Олександра Дубінського — на голосуванні 29 січня набрали достатню для цього кількість голосів.

Два народні депутати «Слуги народу» на умовах анонімності підтвердили «Бабелю», що набрали необхідну кількість голосів для виключення Дубінського — за це проголосували понад 70% нардепів фракції.

Перед засіданням нардепи знову здали телефони — як і на зустрічі із президентом Володимиром Зеленським.

Інформацію про те, що у СН достатньо голосів за виключення Дубінського підтверджують й інші ЗМІ — зокрема, НВ з посиланням на свої джерела. Про виключення нардепа оголосить глава фракції Давид Арахамія.

Саме голосування щодо Дубінського відбувалось у пʼятницю, 29 січня. Тоді депутатам видали іменні бюлетені із запитанням — чи варто його виключати.

Нагадаємо, 25 січня президент Володимир Зеленський на засіданні «Слуги народу» запропонував Дубінському добровільно вийти з фракції. Зеленський мотивував свою пропозицію тим, що подальше перебування Дубінського у фракції буде їй лише шкодити та підривати її репутацію. Однак Дубінський відмовився виходити та знову поскаржився на тиск і наклеп.

Уже 27 січня у фракції почали збирати підписи за виключення Дубінського. Також голосування проводили в партійному додатку — тоді його виключення підтримали щонайменше 100 депутатів.

  • Санкції проти Дубінського ввели через так звані «плівки Деркача» про нібито втручання Джо Байдена у внутрішні справи України. Своє рішення Мінфін США аргументував так: «Вказані особи поширюють дезінформацію про те, що офіційні особи США брали участь у корупційних угодах в Україні. Ці зусилля узгоджуються із зусиллями Деркача, який виконує функції агента російських спецслужб зі впливу на президентські вибори у США 2020 року».
  • Обмеження передбачають, що всі активи цих осіб у Штатах заморожено, також американцям заборонено вести з ними справи. Про заборону вʼїзду до США у повідомленні не згадується.