Одні вчені виявили, що коронавірус суттєво погіршує якість сперми. Інші вважають, що це справедливо для будь-якої вірусної хвороби

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Одні вчені виявили, що коронавірус суттєво погіршує якість сперми. Інші вважають, що це справедливо для будь-якої вірусної хвороби

Zappys Technology Solutions / Flickr

Важкі випадки коронавірусу можуть впливати на чоловічу здатність до розмноження — наслідки хвороби знижують якість сперми. До цього висновку підводить нове дослідження в галузі репродуктології, пише CNN.

Наукова робота надає прямі докази того, що коронавірусна інфекція погіршує якість сперми та здатність до розмноження. Дослідники порівняли сперму 105 здорових чоловіків і 84 хворих. Аналізи брали з інтервалом у 10 днів протягом двох місяців.

За даними науковців, у спермі хворих на коронавірус частіше відбувалися запальні та окислювальні процеси. Концентрація статевих клітин у хворих, їхня форма та рухливість також зазнали удару. Дослідники встановили, що погіршення якості статевих клітин залежить від важкості перебігу хвороби.

Також зазначається, що після одужання негативний вплив хвороби на сперму продовжувався, і при цьому його ступінь залежав від важкості перебігу коронавірусу. З часом ефекти починали послаблюватися.

Крім цього у хворих чоловіків підвищилась активність білка ACE2, завдяки якому коронавірус потрапляє до клітин організму — цей білок також присутній у яєчках.

Однак інші експерти ставлять ці висновки під сумнів. Зокрема, низка науковців вважає, що дослідження узагальнює проблему, і будь-які наслідки для сперми внаслідок коронавірусу з часом минають.

Зокрема зазначається, що будь-який вірус може впливати на якість і кількість сперми протягом місяців. Це ускладнює з’ясування того, що саме впливає на зниження репродуктивних властивостей — конкретно коронавірус чи сам факт захворювання.

На якість сперми також можуть впливати ліки, які дають хворим на коронавірус. Критики цього дослідження також підкреслюють, що фактично воно порівнює репродуктивні здатності здорових і хворих на лихоманку, а науці вже відомо про згубний вплив лихоманки на сперму.

Ще на якість сперми може впливати ожиріння, яке впливає на важкість перебігу коронавірусної інфекції. Також сам вірус жодного разу не виявляли в спермі, і немає ніяких доказів його передачі статевим шляхом.

  • Нове дослідження показало, що ураження слизової ротової порожнини, а також ураження шкірного покриву на руках і ногах можуть бути ознаками зараження коронавірусом, а лікарі та медсестри повинні обстежувати порожнину рота, руки й ноги пацієнтів з підозрою на COVID-19, щоб діагностувати хворобу швидше.
  • Учені Єльського університету зʼясували, що важкі випадки коронавірусної хвороби можуть бути викликані «дружнім вогнем» імунної системи, яка помилково атакує організм людини.
  • У жовтні 2020 року дослідники Массачусетської лікарні зʼясували, що хворі на коронавірус стикаються з довготривалими проблемами шкіри, що виникають через інфекцію. Вони вивчили такі прояви, як висип, кропивʼянка та набряки пальців ніг, і встановили, що в деяких випадках вірус впливає на здоровʼя шкіри.