Нацрада з телерадіомовлення оштрафувала канал «112 Україна» за поширення висловлювань, що розпалюють ворожнечу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала телеканал «112 Україна» на понад 114 тисяч гривень за поширення висловлювань, що розпалюють національну, расову чи релігійну ворожнечу.

Про це повідомили у пресслужбі Нацради.

«28 січня Національна рада... застосувала до ліцензіата дві санкції — оголошення попередження і штраф у розмірі 25% суми ліцензійного збору, що становить 114 067,50 грн, за поширення в його ефірі висловлювань, що містять заклики до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті», — йдеться у повідомленні.

Перевіривши ефіри телеканалу від серпня до грудня 2019 року, Нацрада зафіксувала висловлювання, які порушують вимоги законів України «Про інформацію» та «Про телебачення і радіомовлення». Зокрема, зазначається, що вони лунали з вуст запрошених до участі в передачах каналу гостей — Вадима Рабіновича, Олени Лукаш, Дмитра Співака, Євгена Червоненка, Наталії Королевської, Андрія Пальчевського, Михайла Погребинського, Віктора Медведчука, Олега Волошина.

«Поширені в ефірі телеканалу висловлювання є прямим продовженням лінії російської пропаганди і наративами, схожими до офіційної політичної та пропагандистської позиції Російської Федерації, визнаної Верховною Радою України та міжнародною спільнотою більшості країн Європи країною-агресором», — наголосили в Нацраді.

На думку регулятора, озвучені заяви мають ознаки таких, що базуються на упередженості, маніпулюванні суспільною свідомістю, зокрема шляхом поширення неповної або упередженої інформації, а також провокують відчуття непропорційних переваг тієї чи іншої групи в матеріальному достатку чи в інших перевагах.

До того ж виступи гостей, як вважає Нацрада, містили звинувачення в негативному впливі тієї чи іншої етнічної, релігійної або певної групи на суспільство, державу, а також навмисне нагнітання ситуації, спотворення фактів і залякування, маніпулювання словами про наміри вбивств людей, неодноразове використання негативно забарвлених слів для створення негативного образу певної соціальної групи.

«Відбувається навішування безпідставних пропагандистських ярликів, стигматизація частини населення України, яка може бути сприйнятою як заклик до дискримінації за національною ознакою (як українців у широкому сенсі, так і тих націй, етнічних груп, народів, які стають об’єктом російської державної пропаганди)», — додали в Нацраді.

Зауважимо, упродовж місяця телеканал зобов’язаний привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства.

Окрім цього, Нацрада призначила в період з 12 до 25 лютого позапланову невиїзну перевірку ТОВ «НАШ 365» (супутниковий телеканал «НАШ») за зверненням Служби безпеки України (СБУ).

Що сталося?

15 січня Бондаренко в ефірі телеканалу заявила, що українська армія використовувалася на Донбасі «проти власного народу» і «обстрілювала мирні» міста Донецьк та Луганськ. Також вона заявила, що доказів присутності російських військ на Донбасі немає.