Нацрада позапланово перевірить телеканал «НАШ» через пряме включення представника «ЛНР»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «НАШ» через ретрансляцію російської пропаганди.

Про це повідомили у пресслужбі Нацради.

Як зазначають, підставою стало шоу «П’ятниця. Вечір», у якому 4 грудня через інтернет-зв’язок взяв участь представник «ЛНР» Родіон Мірошник (представник «ЛНР» у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі), який намагався виправдати дії незаконних військових формувань і сепаратистські настрої населення ОРДЛО, звинуватив Україну в невиконанні Мінських домовленостей та в «обстрілах» окупованої території, заявляв, що Росія не є учасником конфлікту на Донбасі, а також порушував питання територіальної цілісності України та недоторканості її кордонів.

Також у Нацраді розповіли, що через це шоу до них звернулися Служба безпеки України та громадянин А. Петров.

«Висловлювання Мірошника, поширені в ефірі телеканалу, не відповідають критерію об’єктивності щодо інформації, мають ознаки розпалювання ворожнечі, сприяння тероризму і є прямою ретрансляцією на українську аудиторію одного з основних наративів пропаганди офіційної влади РФ про нібито розв’язану Україною громадянську війну на території окремих районів Донецької та Луганської областей, про непричетність до цього РФ і її збройних формувань», — наголосив регулятор.

Окремо вказується, що ані ведучі, ані телекомпанія не відреагували на такі заяви. Після цього телеканал повторив трансляцію 6 грудня.

«Поширення передачі в повторі вимагає від телерадіоорганізації перевірки достовірності й об’єктивності поширюваної інформації та накладає на ліцензіата додаткову відповідальність. Проте повторна трансляція передачі «П’ятниця. Вечір» за участю Родіона Мірошника відбулась на телеканалі «НАШ» без змін чи редакційної модерації», — додали у Нацраді.

У зв’язку з цим трансляція передачі «П’ятниця. Вечір» має ознаки порушення ліцензіатом вимог законів України «Про інформацію» та «Про телебачення та радіомовлення».

Позапланова перевірка буде проведена в період із 24 грудня до 15 січня.