Росія витратила $609 млрд з бюджету на геополітику та лояльні режими. $103 млрд пішли Україні

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Росія за останні 20 років (часи правління Володимира Путіна) витратила на геополітичні проєкти та фінансування дружніх режимів в інших країнах мінімум $609 млрд. Ще близько трильйона доларів осіли в офшорах.

Про це йдеться в матеріалі «Нової газети», яка отримала частину даних від російських чиновників.

Із зазначеної суми $109 мільярдів пішли режиму Олександра Лукашенка в Білорусь, а $103 мільярди Україні (йдеться про період до 2014 року) на знижки, приховані субсидії та держкредити. $32 млрд Росія витратила на невизнані «ДНР», «ЛНР», Абхазію, Південну Осетію та Придністровʼя. І це тільки за 5 років.

Крім цього, Росія Путіна пробачила боргів на $116 млрд африканським країнам, Ірану і Північній Кореї. І все це за рахунок російських платників податків.

За даними журналістів, найбільшими геополітичними проєктами для РФ стали «Північний потік — 2» і «Турецький потік». На них пішло $224 млрд. Експерти прямо називають проєкти політичними і нерентабельними, оскільки левова частка грошей пішла в «кишеню» підрядникам. При цьому Кремль запевняє, що проєкти виключно економічні, і заперечує звинувачення у тому, що газопроводи використовують для політичного впливу і шантажу Євросоюзу.