У Польщі набула чинності заборона робити аборти через патології плода

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Конституційний трибунал Польщі опублікував обґрунтування свого рішення, яке вводить майже повну заборону абортів у країні. Відтепер жінкам заборонено робити аборт через патологію плода, якщо вона не загрожує життю і здоров’ю матері. Про це повідомляє Wyborcza.pl.

Трибунал ухвалив рішення 22 жовтня минулого року. Але після спалаху масових протестів у країні уряд відклав публікацію постанови, після якої вона набула б чинності, допоки суд не оприлюднить офіційне обґрунтування свого вердикту. 27 січня КС опублікував свое рішення.

Відповідно до нього, тепер у Польщі аборт дозволено робити лише у двох випадках: у разі загрози життю і здоровʼю матері, якщо існує висока ймовірність важкого ураження плода або невиліковного захворювання, небезпечного для життя дитини і матері; якщо вагітність наступила внаслідок зґвалтування. В інших випадках — аборти заборонені.

  • До цього в Польщі аборти дозволяли тільки у трьох випадках: через вроджені вади плода, загрозу для життя матері та вагітність внаслідок злочину.
  • Після рішення Конституційного трибуналу про посилення антиабортного законодавства у країні почалися протести — сотні людей вийшли на вулиці, вимагаючи скасувати рішення. Президент країни Анджей Дуда прокоментував протест через кілька днів після його початку. Він заявляв, що рішення потрібно підкоригувати і що в разі необхідності готовий іти на компроміс.