Вакцинація від коронавірусу: Шмигаль розповів про постачання вакцин, кількість законтрактованих доз і відшкодування витрат медзакладам

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Імунізація українців безпечною та ефективною вакциною проти коронавірусу є «найважливішим компонентом у стратегії уряду щодо подолання коронавірусної хвороби».

Про це заявив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль під час виступу у Верховній Раді 26 січня.

«Уряд має чіткий план із проведення вакцинації, законтрактували необхідну кількість вакцин і підготували для цього необхідну логістичну інфраструктуру, щоб розпочати вакцинацію вже в лютому. Загальна мета — охоплення 50% населення до кінця 2022 року», — розповів він.

За словами Шмигаля, в рамках глобальної ініціативи Covax Україна отримає протягом року від 8 до 16 млн доз вакцини.

«Україна подала всі необхідні документи для отримання вакцин так званої першої хвилі. До 1 лютого очікуємо рішення Covax щодо включення до розподілу у рамках першої хвилі і в разі позитивного рішення отримаємо в лютому від 100 до 200 тисяч вакцин Pfizer/BioNTech», — запевнив він.

До того ж Шмигаль зазначив, що через три — чотири тижні Україна отримає першу партію вакцини Sinovac — 700 тис. доз. Згідно з укладеним контрактом, загальна кількість придбаних вакцин — 1 млн 913 тисяч доз, які коштують 964 млн гривень.

«Перший етап процесу вакцинації відбуватиметься за допомогою понад 500 спеціальних мобільних бригад, їхній склад уже сформований. Уряд спільно з НСЗУ [Національна служба здоровʼя України] розробляє пакет послуг, який покриє витрати медзакладів на організацію і проведення вакцинації», — додав він.

Також прем’єр розповів, що Україна повністю готова до прийому вакцин, зокрема, підготовлено логістику для безпечного зберігання й транспортування вакцини, а до перевезення препаратів з наднизькими температурами зберігання залучатимуть приватні фармацевтичні логістичні компанії. За координацію процесу в областях відповідатимуть керівники департаментів охорони здоровʼя.

Окрім цього, Шмигаль нагадав, що Національний план вакцинування передбачає 5 етапів, зокрема насамперед щеплюватимуть медпрацівників, військовослужбовців, осіб у будинках для людей похилого віку, соцпрацівників, учителів тощо. Загальна мета плану — охоплення щонайменше 50% населення до кінця 2022 року.