Єврокомісія запропонувала посилити вимоги вʼїзду до країн ЄС через нові штами коронавірусу. Про що йдеться

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Європейська комісія (ЄК) у зв’язку з виявленням нових штамів коронавірусу запропонувала нові заходи для боротьби з хворобою, зокрема, посилення санітарних норм для туристів та запровадження нової зони ризику.

Відповідне рішення оприлюднене 25 січня на сайті ЄК.

Так, Комісія пропонує для позначення областей, де вірус циркулює на дуже високих рівнях, додати «темно-червоний» колір. Нині застосовуються чотири кольори: зелений, помаранчевий, червоний і сірий. Як зазначається, «темно-червоним» можуть позначати район, де частота повідомлень за 14 днів становить понад 500 на 100 тисяч осіб.

До того ж Комісія закликала відмовитися від необовʼязкових поїздок, особливо в «темно-червоні» райони і назад, до покращення епідеміологічної ситуації.

Водночас люди, які подорожують з «темно-червоної» зони, повинні надати негативний ПЛР-тест на коронавірус, зроблений за три дні до виїзду, дотримуватися карантину після вʼїзду в країну Євросоюзу і заповнити реєстраційну форму пасажира. Мандрівникам, які повертаються в країну свого проживання, можуть дозволити пройти тест після прибуття.

Окрім цього, люди, які вимушені часто перетинати кордон з сімейних або службових причин, можуть не проходити карантин, а якщо епідеміологічна ситуація по обидва боки кордону схожа, пропонують не вводити вимогу щодо тестування. Такі ж винятки мають бути для мандрівників, які їдуть транзитом.

Також від вимоги надати негативний тест планують звільнити транскордонних працівників та перевізників, проте вони мають надати негативний результат експрес-тесту на антигени після прибуття. Окрім цього, особливі вимоги мають передбачити для екіпажів літаків.

Ухвалене рішення на своїй сторінці у Twitter прокоментувала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

«Ситуація в Європі з новими штамами змусила нас ухвалити важкі, але необхідні рішення. Нам потрібно зберігати безпеку і перешкоджати несуттєвим поїздкам... Нам потрібно уникати закриття кордонів і підтримувати роботу єдиного ринку. Люди зараз як ніколи потребують доступу до товарів першої необхідності, таких як продукти харчування або ліки», — написала вона.

Зазначимо, тепер пропозицію Єврокомісії має розглянути Рада Євросоюзу. У разі ухвалення змін країни-члени ЄС повинні реалізувати оновлені правила і переглянути перелік країн, що не входять до складу ЄС, для скасування обмежень на тлі оновлених критеріїв.