Глава МЗС: Адміністрація Байдена шукатиме нового посла США в Україні. Призначення кандидата Трампа «на паузі»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Адміністрація президента США Джо Байдена шукає нову кандидатуру на посаду посла в Україні. Призначення генерал-лейтенанта у відставці Кіта Дейтона, кандидатуру якого вносив Дональд Трамп й затвердив профільний комітет Сенату, — «на паузі». Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі каналу «Україна 24».

«Був генерал Дейтон, уже майже завершилася процедура, але наразі ми виходимо з того, що це питання поставлене на паузу і нова адміністрація Байдена шукатиме нового кандидата на цю посаду», — заявив Кулеба. Міністр не назвав прізвища ймовірних кандидатів, оскільки адміністрація США поки не зробила вибір.

«Я хочу, щоб усі зрозуміли одну річ: Байден не прокидається і не лягає спати з думкою про те, що ж зробити для України та якого посла туди призначити. Я вам більше скажу: навіть Росія, про яку ми, природньо, зараз багато говоримо, не буде головним питання на зовнішньополітичному порядку денному адміністрації Байдена», — вважає Кулеба.

Водночас глава МЗС згадав про кандидатуру колишньої очільниці Міністерства фінансів Оксани Маркарової на посла України у США, наголосивши, що вона буде ефективною на цій посаді, тому що знається на ситуації у країні.

Крім того, Кулеба висловив упевненість, що коли Байден і президент України Володимир Зеленський зустрінуться, вони «легко знайдуть спільну мову».

  • 6 травня 2019 року стало відомо, що посол США в Україні Марі Йованович завершує роботу. Вона терміново відбула до Вашингтону для консультацій. За даними американських ЗМІ, тодішній президент Дональд Трамп відкликав Йованович після скарг на неї свого адвоката Рудольфа Джуліані. Він звинувачував експосла в підриві авторитету Трампа за кордоном.
  • Йованович свідчила Конгресу в розслідуванні щодо можливого імпічменту Трампа.