Міністр Шкарлет: Більшість шкіл з 25 січня повернули учнів за парти. Але деякі продовжують навчання за змішаною формою

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Після завершення посиленого карантину в Україні, з 25 січня школи і дитсадки можуть працювати у звичайному режимі. А заклади професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти можна відвідувати групами не більш ніж 20 осіб. Про це заявив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет у Telegram.

За даними відомства, більшість шкіл вже розпочали освітній процес в очній формі (з частковим використанням змішаної та дистанційної форм).

Так, за парти для навчання за очною формою повернулися учні в Києві та низці областей — Одеській, Хмельницькій, Дніпропетровській, Волинській, Донецькій, Чернігівській, Івано-Франківській та Житомирській.

Крім того, за очним форматом знову почали навчатися від 99 до 91% шкіл у Черкаській, Луганській, Сумській, Київській, Миколаївській (у Миколаєві учні 1—4, 9, 11 класів навчатимуться в очному режимі, а решта — за змішаною формою), а також у Херсонській та Харківській областях.

Також очно працюють від 70 до 58% шкіл у Чернівецькій, Запорізькій, Кіровоградській областях.

У Полтавській області школи запрацювали переважно за змішаною і дистанційною формами навчання. У Тернопільській учні молодших класів відвідують уроки у звичайному режимі, а школярі 5—11 класів навчаються за змішаною формою.

У Вінницькій області 1—4 та 9—11 класи навчаються очно, а 5—8 класи — за змішаною формою. У Рівненській, Львівській та Закарпатській областях переважно очна та змішана й частково дистанційна форми навчання.

Шкарлет нагадав, що за умовами карантину учням заборонено відвідувати заклади освіти в разі, якщо на самоізоляції через контакт із хворими на коронавірус перебувають понад 50% школярів і персоналу.

Нагадаємо, раніше міністр рекомендував повернути учнів молодших і старших класів за парти. Щодо останніх, він радив відновлювати очне навчання в тих областях, де показники захворюваності на коронавірус будуть контрольовані.

Щодо студентів закладів професійно-технічної та вищої освіти, МОН виступав за те, щоб вони продовжили навчання у змішаній формі. У відомстві нагадують, що заклади вищої освіти, маючи широку управлінську автономію та враховуючи епідемічну ситуацію в кожному окремому регіоні, самостійно вирішуватимуть, коли та в якій формі організовувати навчання.

У МОН поки не повідомляють, чи можуть перенести початок весняних і літніх канікул. Проте ще до початку навчального року 2020/2021 МОН рекомендував запровадити у школах весняні канікули у період з 22 до 28 березня включно; а літні — з 1 червня до 31 серпня включно.