Справа Марківа в Італії продовжується. Тепер можуть звинуватити Україну

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Справа Марківа в Італії продовжується. Тепер можуть звинуватити Україну

STR / NurPhoto via Getty Images

Суд у Мілані, який виправдав українського нацгвардіця Віталія Марківа як непричетного до вбивства італійського репортера Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році, все ж вважає, що за трагедію має відповісти Україна як держава. Про це повідомляє «Радіо свобода» з посиланням на постанову суду.

За висновками італійського суду, причетність Марківа довести неможливо, натомість у загибелі Роккеллі все ж винні українські військові, які здійснили «умисний і цілеспрямований напад на групу іноземних репортерів».

«Атака на Миронова, Рогелона і Роккеллі відбулася за відсутності будь-якої провокації або наступу з їхнього боку чи з боку проросійських сил», — посилаються міланські судді на підсумки присяжних суду Павії, які засудили Марківа до 24 років тюрми.

Суд у Мілані вважає, що українське військове командування видало своїм підлеглим неправомірний наказ і порушило міжнародну конвенцію про захист цивільних на війні. Ці висновки ґрунтуються на свідченнях очевидців — Вільяма Рогелона і таксиста Євгена Кошмана, який підвозив іноземців зі Слов’янська.

Суд також визнав достовірним свідчення усіх італійських журналістів, які виступали на процесі в Павії на боці обвинувачення. При цьому суд визнав недостовірними свідчення від дев’ятьох українських військових з боку захисту. Присяжні вважають, що їх слід було заслухати як підозрюваних.

Віталій Марків після повернення до України.

Пресслужба Офісу президента України

Провідний адвокат Марківа Раффаеле Делла Валле назвав висновки міланського суду щодо відповідальності України за вбивство репортерів абсурдним. Інший адвокат, Бертоліні Клерічі зазначив, що міланський суд повторив версію про відповідальність України, але не засудив державу та її військових.

«Держава була учасником процесу як цивільний відповідач, бо підсудний — її солдат. Марків визнаний невинним, він вільний — і Україна вийшла з процесу», — сказав він.

Адвокати кажуть про ймовірну юридичну колізію у випадку, якщо родина загиблого Роккеллі подасть апеляцію до касаційного суду, адже Марківа вже звільнили. Водночас родина репортера може подати окремий позов проти України та вимагати відшкодування.

  • Суд італійського міста Павія 12 липня 2019 року засудив Марківа до 24 років вʼязниці за звинуваченням у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі. У травні 2014 року біля гори Карачун під Словʼянськом унаслідок обстрілу загинули Роккеллі та російський перекладач Андрій Миронов. Прокурор вибудував звинувачення на свідченнях одного очевидця, якого звуть Вільям Рогелон. Це журналіст, який був із Роккеллі, але залишився живим.
  • 3 листопада Міланський апеляційний суд виправдав Віталія Марківа. Він заявив, що не очікував виправдального вироку, але не засуджує Італію за своє ув’язнення.