«Справедливість існує». Нацгвардієць Марків заявив, що не очікував виправдувального вироку

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Український нацгвардієць Віталій Марків, якого напередодні виправдав Міланський апеляційний суд, після виходу з вʼязниці заявив, що не очікував виправдувального вироку.

«Це надзвичайна подія. Ми довели, що правда є, справедливість існує. Моїм першим засудженням було доведено, що кремлівській пропаганді немає меж. Правда перемагає, добро перемагає. […] Я не очікував, але чудо трапляється», — сказав Марків.

Він розповів, що у в’язниці отримував значну підтримку завдяки листам від волонтерів, «щодня знаючи, що не один». Без їхньої допомоги, додає, було б надзвичайно важко.

«Насамперед, ця перемога — у памʼять всім загиблим військовим», — наголосив він.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що сьогодні, 4 листопада, Марків повернеться в Україну.

Справа Марківа

Суд італійського міста Павія 12 липня 2019 року засудив Марківа до 24 років вʼязниці за звинуваченням у вбивстві за попередньою змовою з групою осіб італійського журналіста Андреа Роккеллі. У травні 2014 року біля гори Карачун під Словʼянськом внаслідок обстрілу загинули Роккеллі та російський перекладач Андрій Миронов. Прокурор вибудував звинувачення на свідченнях одного очевидця, якого звуть Вільям Рогелон. Це журналіст, який був із Роккеллі, але залишився живим.

Україна подала апеляцію на вирок італійського суду. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв про наявність низки доказів, що підтверджують невинуватість Марківа.

3 листопада Міланський апеляційний суд виправдав Марківа.