Україна оскаржила вирок нацгвардійцю Марківу в Італії. Апеляцію розглянуть навесні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Україна подала апеляцію на вирок італійського суду, який засудив бійця Національної гвардії Віталія Марківа до 24 років увʼязнення за причетність до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році. Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

«Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікується навесні 2020 року», — йдеться у повідомленні.

В Офісі президента додали, що Україна глибоко розчарована вироком суду міста Павія, який вражає несправедливістю та порушенням основних правових принципів, за якими засуджений Марків.

«Крім того, Україна вважає, що прийняття до розгляду цивільного позову проти України у національному суді Італійської Республіки порушує принципи міжнародного права, зокрема юрисдикційний імунітет держави, який ґрунтується на суверенітеті та рівності держав», — підкреслили в Офісі глави держави.

Справа Марківа

Суд міста Павія (Італія) 12 липня засудив Марківа до 24 років вʼязниці за звинуваченням у вбивстві за попередньою змовою з групою осіб італійського журналіста Андреа Роккеллі. У травні 2014 року біля гори Карачун під Словʼянськом внаслідок обстрілу загинули Роккеллі та російський перекладач Андрій Миронов. Прокурор побудував звинувачення на свідченнях одного очевидця, якого звуть Вільям Рогелон. Це журналіст, який був із Роккеллі, але лишився живим.