Справа нацгвардійця Марківа: захист подав до суду нові докази невинуватості

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Справа нацгвардійця Марківа: захист подав до суду нові докази невинуватості

Facebook / Міжнародна акція "Free Markiv"

В Італії сторона захисту українського нацгвардійця Віталія Марківа подала до апеляційного суду присяжних Мілана нові виправдувальні докази. Документи надали напередодні апеляційного процесу, який почнеться у Мілані 29 вересня.

Про це повідомляє пресслужба МВС.

В основі нового доказового матеріалу – висновки журналістського розслідування, що увійшли до фільму The Wrong Place («Не в тому місці, не в той час») про справу Роккеллі — Марківа. Йдеться про кілька експериментів: один стосується візуального контролю з гори Карачун (позиції українських військ) за місцем трагічного випадку біля керамічного заводу, інший — балістичне випробування щодо дальності стрільби з різних видів зброї. Ці дослідження підтвердили, що Марків з гори Карачун не міг розрізняти людські постаті біля керамічного заводу та цілитися і влучати в них на відстані близько 1 800 метрів з наявного в нього автомата АК-74.

Додаткові докази до суду другої інстанції надають і адвокати України. Їхній матеріал базується на результатах розслідування українського МВС. Вони, зокрема, наголошують на звуковому слідчому експерименті, який засвідчив, що обстріл почався з боку проросійських бойовиків, а не з українських позицій, як це стверджують павійські присяжні.

Справа Марківа

Суд італійського міста Павія 12 липня 2019 року засудив Марківа до 24 років вʼязниці за звинуваченням у вбивстві за попередньою змовою з групою осіб італійського журналіста Андреа Роккеллі. У травні 2014 року біля гори Карачун під Словʼянськом внаслідок обстрілу загинули Роккеллі та російський перекладач Андрій Миронов. Прокурор побудував звинувачення на свідченнях одного очевидця, якого звуть Вільям Рогелон. Це журналіст, який був із Роккеллі, але залишився живим.