Міланський суд пояснив виправдальний вирок Марківу. Каже, що неможливо довести його причетність

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Міланський суд пояснив виправдальний вирок Марківу. Каже, що неможливо довести його причетність

Facebook / Міжнародна акція "Free Markiv"

Міланський суд, який визнав невинним українського нацгвардійця Віталія Марківа у смерті італійського фотографа Андреа Роккеллі та Андрія Миронова під час обстрілу біля Словʼянська у 2014 році, пояснив своє рішення.

Про це пише «Радіо Свобода».

За висновками суддів, не встановлено, що 24 травня 2014 року, в день трагічного інциденту, Марків був на службі саме у післяобідній час, коли загинули двоє журналістів і був поранений фоторепортер.

«Неможливо стверджувати, що Марків свідомо сприяв фактам, у яких його звинувачують, допомагаючи іншим військовослужбовцям, які несли службу на той момент на горі (Карачун)», — вважають судді другої інстанції. Тому і був ухвалений виправдальний вирок через відсутність складу злочину, підсумовують присяжні.

Натомість вони підтверджують висновки колег у першій інстанції про «умисний і цілеспрямований напад на групу іноземних репортерів» з боку українських сил, розташованих на горі Карачун.

«Атака на Миронова, Рогелона і Роккеллі відбулася за відсутності будь-якої провокації або наступу ні з їхнього боку, ні з боку проросійських сил», — посилаються міланські судді на підсумки присяжних Павії. Суд другої інстанції вважає, що командування українських збройних сил видало неправомірний наказ своїм підлеглим, порушуючи міжнародну конвенцію про захист цивільних на війні.

Cторона захисту стверджувала, що за воєнної ситуації під час перехресного вогню неможливо встановити, внаслідок пострілів якої сторони конфлікту загинули Роккеллі й Миронов.

  • Суд італійського міста Павія 12 липня 2019 року засудив Марківа до 24 років вʼязниці за звинуваченням у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі. У травні 2014 року біля гори Карачун під Словʼянськом внаслідок обстрілу загинули Роккеллі та російський перекладач Андрій Миронов. Прокурор вибудував звинувачення на свідченнях одного очевидця, якого звуть Вільям Рогелон. Це журналіст, який був із Роккеллі, але залишився живим.
  • 3 листопада Міланський апеляційний суд виправдав Віталія Марківа. Він заявив, що не очікував виправдального вироку, але не засуджує Італію за своє ув’язнення.