Нацгвардієць Марків заявив, що не засуджує Італію через дії «окремих осіб» та колись ще планує туди повернутися

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Нацгвардієць Марків заявив, що не засуджує Італію через дії «окремих осіб» та колись ще планує туди повернутися

Facebook / Міжнародна акція "Free Markiv"

Нацгвардієць Віталій Марків, який після виправдання вийшов на волю з італійської в’язниці та повертається в Україну, припускає, що колись може повернутися в Італію, бо там живуть його рідні. Про це він розповів в інтерв’ю «Радіо Свобода».

«Я вважаю себе повністю виправданим у цій справі. Я завжди казав, що не винний, не вчинив ніякого злочину, і правда перемогла. В Італії живуть мої рідні, тут українська діаспора, яка мене дуже підтримувала і мою сім’ю, а без їхньої величезної підтримки було б неможливим звільнення», — наголосив він.

Марків зазначив, що не буде засуджувати Італію через дії «окремих осіб». «Це несправедливо. Я ніколи не тримав зла [...] до італійського народу. Мене ж не італійський народ засудив. Так, засудження відбулося іменем італійського народу, але якщо запитати людей, чи вони всі погоджуються із рішенням суду... Думаю, ні», — зазначив він.

Нацгвардієць також заявив, що не йому не віриться, що він вже на волі. І додає, що готувався до найгіршого, але сподівався на найкраще. «У мене було одне бажання та надія, щоб італійський суд дійсно відстоював правову сторону цієї справи. Якщо судді будуть дивитися обʼєктивно на докази і відкинуть емоційну сторону справи, тоді є надія. На щастя, так і сталося», — каже він.

Також він розповів, що перебував в одній із найбільших тюрeм Ломбардії, де сиділи засуджені за тяжкі злочини. Його ж помістили на поверх з обмеженими правами. За словами Марківа, у тюрмі йому забороняли ходити у бібліотеку, а всі книжки, які там прочитав, отримував завдяки своїй дружині та рідним.

Справа Марківа

Суд італійського міста Павія 12 липня 2019 року засудив Марківа до 24 років вʼязниці за звинуваченням у вбивстві за попередньою змовою з групою осіб італійського журналіста Андреа Роккеллі. У травні 2014 року біля гори Карачун під Словʼянськом внаслідок обстрілу загинули Роккеллі та російський перекладач Андрій Миронов. Прокурор вибудував звинувачення на свідченнях одного очевидця, якого звуть Вільям Рогелон. Це журналіст, який був із Роккеллі, але залишився живим.

Україна подала апеляцію на вирок італійського суду. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв про наявність низки доказів, що підтверджують невинуватість Марківа.

3 листопада Міланський апеляційний суд виправдав Марківа. 4 листопада він повернеться в Україну.