Пожежа у Харкові: чотирьом особам повідомили про підозру, поліція виявила в області ще 32 подібні нелегальні заклади

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Пожежа у Харкові: чотирьом особам повідомили про підозру, поліція виявила в області ще 32 подібні нелегальні заклади

Офіс генерального прокурора

Прокуратура оголосила підозру чотирьом особам через пожежу у будинку для літніх людей у Харкові, жертвами якої стали 15 осіб.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

Серед підозрюваних — власник домоволодіння, який здав двоповерхову будівлю під пансіонат, орендар будинку та його дружина — директорка приватного підприємства, яка фактично керувала закладом. Під підозрою також адміністратор, який координував роботу пансіонату і при цьому офіційно не був там працевлаштований.

Слідство зʼясувало, що орендар будинку і його дружина — засновники громадської організації, мета якої — сприяння проведенню оздоровчої аматорської, культурної діяльності.

Затриманим повідомили про підозру у скоєнні злочину за ч. 2 ст. 270 (порушення вимог пожежної безпеки, що спричинило виникнення пожежі та загибель людей).

Крім того, як повідомляє Офіс президента, в результаті перевірки правоохоронці виявили в області 32 подібні заклади, які діють без дозвільних документів. В них перебуває 72 наркозалежних та 218 літніх людей, що потребують догляду. Представники департаменту соціального захисту населення додали, що зараз у комунальних закладах області є 136 вільних місць, куди цих людей можна забрати.

Голова Національної поліції Ігор Клименко повідомив, що за результатами вчорашньої наради в уряді правоохоронці та місцеві органи влади всіх областей отримали завдання перевірити діяльність подібних закладів та скарги на них.

«Треба, щоб ми знайшли всі обʼєкти по всій країні, проконтролювали, і щоб ми жоден з обʼєктів не закрили, поки не знайдемо вихід. Треба обовʼязково створити реєстр та сайт з усіма такими закладами, аби кожна людина могла бачити всю потрібну інформацію про заклади догляду за літніми людьми, заклади реабілітації», — зазначив під час поїздки до Харкова президент Володимир Зеленський.

  • 21 січня в Харкові у двоповерховій житловій будівлі, переобладнаній на будинок для літніх людей, сталася пожежа. На місці виявили 15 трупів. Кабмін створив урядову комісію за дорученням президента.
  • За даними Держслужби з надзвичайних ситуацій, причиною такої великої кількості жертв стала низка порушень, зокрема заблоковані шляхи евакуації та решітки на вікнах. Генпрокуратура своєю чергою розглядає три версії: підпал (занесення стороннього вогню), необережне поводження з вогнем у побуті та з електроприладами, а також замикання електромережі.
  • Поліція зʼясувала, що будинок для літніх людей у Харкові, де сталася пожежа, працював без дозвільних документів.