У Харкові спалахнув будинок для літніх людей — 15 осіб загинули

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Харкові на вулиці Нижня Гиївська вдень 21 січня сталася пожежа у двоповерховому житловому будинку, переобладнаному під будинок для літніх людей.

Про це повідомили у пресслужбі Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Як зазначається, займання виникло на другому поверсі будівлі.

Станом на 16:05 на місці пожежі рятувальники виявили тіла 15 людей, ще 9 осіб забрали до лікарень.

За даними ДСНС, площа пожежі становить 100 квадратних метрів, подія класифікована як надзвичайна ситуація державного рівня.

О 16:53 вогнеборцям вдалося ліквідувати займання.

На пожежу вже відреагував президент України Володимир Зеленський, який доручив Кабінету міністрів негайно розібратися в ситуації.

«Терміново створити Державну комісію під головуванням міністра розвитку громад та територій для з’ясування причин цієї трагедії та напрацювання механізмів запобігання подібним надзвичайним ситуаціям у майбутньому», — заявив він.

Зеленський доручив міністру внутрішніх справ Арсену Авакову порушити і взяти під особистий контроль кримінальну справу, а також у найкоротші терміни назвати причини трагедії та хто в ній винен.

«Закликаю місцеву владу — очільників міст і областей — максимально співпрацювати з центральною владою та зробити все можливе для допомоги постраждалим і родичам, які втратили своїх близьких», — додав глава держави.

Водночас директор обласного департаменту соцзахисту населення Юрій Шпарага запевнив, що установа працювала неофіційно.

«Ми не розуміємо, хто та з якою метою зібрав цих людей в одному місці. Такої установи, яка б за цією адресою була зафіксована, у жодному реєстрі Харківської області не існує. Ми не розуміємо, що це. Немає такого закладу взагалі — ані приватного, ані державного, ані комунального», — сказав він у коментарі «Суспільному».