Конституційний суд Молдови скасував закон про особливий статус російської мови

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Конституційний суд Молдови скасував закон про особливий статус російської мови

dmtanase / Flickr

Конституційний суд Молдови скасував закон, який посилює статус російської мови.

Про це пише NewsMaker.

Ініціатори звернення — депутати парламенту Октавіан Цику, Діну Плінгеу та Марія Чобану — заявили, що використання російської мови для міжетнічних відносин ніколи не дозволить інтегрувати нацменшини в молдовське суспільство і на це завжди впливатиме геополітика. На думку Цику, прирівнювання російської мови до румунської підриває основи Конституції Молдови.

Парламент Молдови ухвалив цей закон 16 грудня минулого року. Він передбачає, що жителі Молдови можуть звертатися в органи державної влади, держустанови, підприємства й організації державною або російською мовою. Крім того, держслужбовців можуть зобовʼязати за запитом громадян надавати переклад документів російською мовою, приймати заяви російською і надавати інформацію тією мовою, якою написано заяву.

  • Опозиційна кандидатка Майя Санду на президентських виборах обійшла президента Ігоря Додона, який є затятим прихильником Росії, із розривом у понад 15%. Після цього Додон підписав закон про перехід спецслужби країни — Служби інформації і безпеки — з-під контролю глави держави в підпорядкування парламенту.
  • Санду після перемоги заявила про необхідність повного виведення російських військ з території Придністровʼя. У Кремлі на це відповіли, що діалог з її попередником Додоном був «значно більш конструктивним».