У Молдові парламент перед відходом Додона посилив статус російської мови та порушив умови співпраці з МВФ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Парламент Молдови ухвалив закон, який значно посилив у країні статус російської мови. Також він скасував пенсійну реформу, яка була умовою надання кредитів від Міжнародного валютного фонду.

Про це пише Инфотаг.

Спочатку депутати від Соціалістичної партії президента Ігоря Додона, якому лишилося всього тиждень на посаді, разом із партнерами по коаліції ухвалили закон про мови в країні. Він встановлює, що мовами письмового та усного спілкування з органами державної влади є державна мова та/або російська мова.

Відповідно, російською мовою можна звертатися до офіційних органів влади і вони мають нею відповідати. Також усі назви товарів, послуг, ліків, офіційні вивіски мають дублюватися російською.

Також депутати ухвалили ще один закон, який стосується Росії. Він дозволив ретрансляцію у Молдові російських новин та інформаційно-аналітичних програм, що було заборонено останні три роки.

Далі було скасовано пенсійну реформу, яка була однією з вимог фінансування з боку Міжнародного валютного фонду. У Молдові мали поступово збільшити пенсійний вік для чоловіків з 62 до 63 років, а для жінок — з 57 до 63 років. Але парламент скасував цей процес.

«Багато людей банально не доживають до пенсії, а якщо і доживають, то користуються цим лише кілька років. Наша країна — лідер по нетривалості життя пенсіонера. Для чоловіків цей показник становить близько чотирьох років. Тому ми ухвалили рішення про необхідність повернення до попередніх термінів», — сказав один із депутатів-соціалістів.

Натомість представники опозиційних партій зареєстрували проєкт резолюції про вотум недовіри уряду соціалістів на чолі з прем’єром Йоном Кіку. Підписали його 34 депутати.

  • 8 грудня президент Молдови Ігор Додон підписав закон про перехід спецслужби країни — Служби інформації і безпеки — з-під контролю глави держави у підпорядкування парламенту. Таким чином, він проігнорував рішення Конституційного суду.
  • Опозиційна кандидатка Майя Санду на президентських виборах обійшла чинного президента Ігоря Додона, який є затятим прихильником Росії, із розривом у понад 15%. Санду отримала 57,75% голосів, Додон — 42,25%.
  • Санду після перемоги заявила про необхідність повного виводу російських військ з території Придністров’я. У Кремлі на це відповіли, що діалог з її попередником Додоном був «значно конструктивнішим».