Демократи здобули більшість у Сенаті після шестирічного лідерства республіканців

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Демократи здобули більшість у Сенаті після шестирічного лідерства республіканців

Ben Schumin / Flickr

Контроль над Сенатом США опинився в руках Демократичної партії після присяги нового президента Джо Байдена, віцепрезидента Камали Гарріс і трьох новообраних сенаторів. Місця у верхній палаті Конгресу розділилися порівну між обома партіями, однак завдяки голосу Гарріс демократи отримують більшість.

Як пише Axios, контроль над Сенатом має для адміністрації Байдена критичне значення. Голоси більшості знадобляться йому, щоб схвалити програму боротьби з коронавірусом і скасувати студентський борг за навчання.

Лідером демократичної більшості Сенату став демократ Чак Шумер, який працює законодавцем вже 20 років. Його попередник, республіканець Мітч Макконнелл займав посаду лідера з 2015 року. Передача влади в Сенаті відбулась без проблем.

Востаннє Сенат був розділений 50 на 50 ще у 2001 році, за президентства Джорджа Буша — молодшого. Демократи співпрацювали з республіканцями з найбільш важливих питань, але з того часу партії стали більш неприязними одна до одної, тож тепер швидкого ухвалення рішень, імовірно, не буде.

Зазначається, що всі троє нових сенаторів від Демократичної партії стали «історичними фігурами». Так, від штату Джорджія вперше до Сенату потрапили темношкіра людина (Рафаель Варнок) і єврей (Джон Оссофф), а від Каліфорніі — латиноамериканець (Алекс Паділья).

  • 20 січня Джо Байден і обрана віцепрезидент Камала Гарріс склали присягу — з цього моменту вони офіційно приступили до виконання своїх обовʼязків. Їхня команда озвучила пріоритетні плани — спочатку внутрішня політика, а до важливих міжнародних проблем повернуться трохи згодом.
  • Повний текст інавгураційної промови президента США Джо Байдена можна прочитати тут.