Байден пріоритетом перших днів президенства назвав боротьбу з коронавірусом. Що запланувала команда нового президента?

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Байден пріоритетом перших днів президенства назвав боротьбу з коронавірусом. Що запланувала команда нового президента?

Gage Skidmore / Flickr

Боротьба з коронавірусом стане для адміністрації обраного президента США Джо Байдена пріоритетом номер один. Член його консультативної ради з боротьби з COVID-19 Майкл Остерхольм заявив, що нові штами коронавірусу можуть у найближчі 6—12 тижнів обернути пандемію на щось нечуване.

Команда Байдена вже окреслила загальний план боротьби та назвала перші кроки.

Основні принципи боротьби

У матеріалі The New York Times йдеться, що відповідальним за управління боротьбою з пандемією в США буде Джефф Зієнтс. Він розбив план боротьби з ковідом на чотири основні пункти:

  • Ослабити обмеження щодо того, хто може робити щеплення і коли.
  • Створити більше пунктів вакцинації.
  • Мобілізувати більшу кількість медичного персоналу для проведення щеплень.
  • Використовувати потужність федерального уряду для збільшення поставок вакцин, щоб прискорити темпи.

Члени команди Байдена планують використовувати Федеральне агентство з надзвичайних ситуацій, аби створити тисячі пунктів вакцинації у спортзалах, на стадіонах і у громадських центрах та розгорнути мобільні центри для вакцинації. Також вони хочуть розширити коло тих, хто може доставити вакцину.

19 січня президент Дональд Трамп скасував обмеження на вʼїзд до США із Бразилії та країн Європи. У відповідь на це у Байдена заявили, що не зніматимуть ці обмеження, а навпаки планують посилити заходи щодо міжнародних поїздок, щоб стримати поширення COVID-19.

Також очікується, що Байден візьме на себе зобовʼязання співпрацювати з приватними компаніями, щоб збільшити кількість американців, які зробили щеплення. Сам обраний президент вакцинувався у прямому ефірі препаратом від Pfizer.

Перші кроки

Агентство Reuters проаналізувало заяви радників Байдена, переслухало його обіцянки та вивчило план щодо боротьби із коронавірусом. Ось ключове:

  • Першочергово це план Байдена зі спасіння економіки від коронакризи на $1,5 трильйона. У ньому передбачені виплати для населення.
  • Обовʼязковий масковий режим по всій країні, у літаках та автобусах. Збільшення кількості тестів на ковід.
  • Продовження мораторію на виселення з орендованого житла.
  • Пришвидшення вакцинації населення, амбітна мета — вакцинувати 100 мільйонів осіб за 100 днів на посаді.
  • Надання економічної допомоги працюючим сімʼям, які постраждали від кризи.
  • Повернення Штатів до Всесвітньої організації охорони здоровʼя. 29 травня Трамп оголосив, що США розривають взаємини з ВООЗ. За його словами, Китай «тиснув на Всесвітню організацію охорони здоровʼя, щоб ввести в оману світ» щодо коронавірусу.

Трамп розповів не все?

Багато офіційних осіб, які знайомі з перехідним періодом, скаржаться на відсутність повної співпраці та прозорості з боку адміністрації Трампа, передає CNN. Це призвело до того, що «антикоронавірусна» команда Байдена відчула розчарування і стурбованість щодо масштабів проблем, з якими вони зіткнуться в перший же день.

Одне джерело з оточення Байдена визнало, що серйозна проблема полягає в тому, що наразі немає ефективної та надійної лінії звʼязку між штатами і федеральним урядом.

Байден у перші дні свого президентства має налагодити контакти зі штатами щодо збільшення тестування та поширення вакцини. Це дозволить йому краще зрозуміти проблеми, зокрема з поставками препарату на місця.