Президент Німеччини Штайнмаєр заявив, що завершення повноважень Трампа стало «великим полегшенням»

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Президент Німеччини Штайнмаєр заявив, що завершення повноважень Трампа стало «великим полегшенням»

Maik Meid / Flickr

Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр привітав свого американського колегу Джо Байдена, який сьогодні складе присягу президента США. Штайнмаєр назвав день інавгурації гарним для демократії, імовірно, натякаючи на складнощі президентства Дональда Трампа та його ставлення до Німеччини.

Про це повідомляє Stern.

«Я почуваю велике полегшення через те, що Джо Байден сьогодні складе присягу президента та переїде до Білого дому», — сказав Штайнмаєр.

Обраний президент Байден сьогодні має скласти присягу й отримати повноваження глави держави. Умови проведення церемонії інавгурації у Вашингтоні безпрецедентні — через нещодавні заворушення прибічників Трампа в Капітолії столицю США охороняють тисячі військових.

Спецслужби побоюються, що екстремісти спробують здійснити атаки як у Вашингтоні, так й у столицях штатів.

«Сьогодні гарний день для демократії», — прокоментував німецький президент закінчення повноважень Трампа та інавгурацію Байдена.

На думку Штайнмаєра, американська демократія витримала тиск і встояла, однак її як наймогутнішу у світі «спокусив» популізм.

«Ми мусимо рішуче протистояти поляризації, захищати та посилювати публічний простір наших демократій, а також формувати політику на основі розуму і фактів», — підкреслив він.

Президент Німеччини також висловив сподівання, що адміністрація Байдена посприяє зміцненню миру та міжнародної співпраці, допоможе протидіяти коронавірусу і кліматичним змінам.